Masz jakieś pytania?

58 6698322, INF. 801 005 095
biuro@netkomp.com.pl

Wyślij zapytanie o program

INFOLINIA  0801 005 095

Ogólne informacje o programie

 

Wikt - program przeznaczony do stołówek dla wszelkiego typu placówek, zajmujących się żywieniem zbiorowym, tj. dla dietetyków, intendentów stołówek w przedszkolu, szkole, domu dziecka, domu seniora, domu pomocy społecznej (DPS), zakładzie pracy (posiłki profilaktyczne lub regeneracyjne), szpitalu itd. Program stołówkowy Wikt zawiera wszystkie wytyczne z 2015 roku (realizacja rozporządzenia Ministra Zdrowia). System umożliwia zaplanowanie i ułożenie jadłospisu z uwzględnieniem kaloryczności i innych pozostałych składników. Program został sprawdzony przez Instytut Żywności i Żywienia, co potwierdza wiarygodność dokonywanych obliczeń. Aplikacja tym samym pomaga spełnić wymagania narzucane przez sanepid. Wikt umożliwia kontrolę Intendenta w zakresie np. kaloryczności posiłku, ilości białka itd., gdyż informacje o wymaganej ilości danego składnika dla wybranej grupy zawarte są w programie. W systemie występują ponadto wydruki, zestawienia, wykresy. Wspomaga pracę Intendenta w prowadzeniu stołówki szkolnej, w przedszkolu itd.

 

Program Wikt doskonale usprawnia pracę Intendenta ponieważ:

  • ZAWIERA NAJNOWSZE, OBOWIĄZUJĄCE I WYMAGANE PRZEZ PAŃSTWA SANEPID NORMY ŻYWIENIOWE ORAZ PRODUKTY Z OBLICZONĄ WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ WSKAZANĄ PRZEZ INSTYTUT ŻYWNOŚCI;

  • UMOŻLIWIA REALIZACJĘ ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA Z 2015 ROKU W SPRAWIE ŻYWIENIA ZBIOROWEGO W SZKOŁACH, PRZEDSZKOLACH... (JEDNOSTKACH OŚWIATOWYCH)

  • Oblicza za Państwa normę średnią ważoną

  • wszystkie obliczenia w zakresie przygotowywania jadłospisu wykonuje za Państwa program, dzięki czemu zyskują Państwo więcej czasu, praca staje się mniej pracochłonna;

  • program zawiera wszystkie wyznaczniki w zakresie zbiorowego żywienia: obowiązujące normy żywieniowe, produkty z wartością odżywczą wskazaną przez Instytut Żywności itd.;

  • program usprawnia pracę Intendenta, gdyż oblicza za Państwa kaloryczność i wartości odżywcze w ułożonym jadłospisie, wskazuje Państwu, jakich wartości jest za dużo, jakich za mało, pozwala ułożyć jadłospis aż do dekady oraz porównuje wyniki z normami żywieniowymi, przedstawia, czy jadłospis jest prawidłowy dla grupy osób żywionych, czy nie, ponadto co należy zmienić w zakresie żywienia;

  • automatycznie generuje wydruk jadłospisu i wydruk zapotrzebowania, dzięki czemu intendent wie co należy zakupić na podstawie zaplanowanego jadłospisu;

  • umożliwia powielanie jadłospisów dzięki czemu intendent może powielić wprowadzony wcześniej jadłospis zmieniając tylko to, co chce by uległo zmianie;

  • program daje gwarancję prawidłowego żywienia - jako jedyny powstał przy udziale Instytutu Żywności oraz sanepidu – zawiera wszystkie obowiązujące wyznaczniki;

  • umożliwia realizację wymogu opisu receptury, który wynika z nakazu wprowadzenia GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) – HACCP.



Dzięki programowi spełnią Państwo wszystkie wymagania narzucane przez kontrolujący Państwa sanepid, a obliczanie jadłospisu i tworzenie receptur stanie się niezwykle proste.

 

Wymagania systemowe:

  • dowolny komputer z systemem Windows 98/2000/Me/XP/Vista/7/8/10,

  • dowolna drukarka.

Do grona użytkowników programu należą:

  • Wojewódzkie i Powiatowe Stacje Sanitarno Epidemiologiczne;

  • przedszkola;

  • żłobki;

  • szkoły;

  • internaty;

  • domy dziecka;

  • domy opieki społecznej (DPS);

  • ośrodki wypoczynkowe;

  • zakłady poprawcze;

  • ośrodki szkolno-wychowawcze;

  • prywatne gabinety dietetyczne;

  • szpitale;

  • akademie medyczne;

  • wszelkie poradnie, np.: diabetologiczne;

  • zakład specjalne;

  • restauracje;

  • zakłady pracy prowadzące posiłki regeneracyjne.

 


Producent:
NET-KOMP Usługi Informatyczne
Wyślij zapytanie
Zamów program
Pobierz demo

INFOLINIA  0801 005 095