INFOLINIA 0801 005 095
Ogólne informacje o programie
Wikt - program przeznaczony do stołówek dla wszelkiego typu placówek, zajmujących się żywieniem zbiorowym, tj. dla dietetyków, intendentów stołówek w przedszkolu, szkole, domu dziecka, domu seniora, domu pomocy społecznej (DPS), zakładzie pracy (posiłki profilaktyczne lub regeneracyjne), szpitalu itd. Program stołówkowy Wikt zawiera wszystkie wytyczne z 2015 roku (realizacja rozporządzenia Ministra Zdrowia). System umożliwia zaplanowanie i ułożenie jadłospisu z uwzględnieniem kaloryczności i innych pozostałych składników. Program został sprawdzony przez Instytut Żywności i Żywienia, co potwierdza wiarygodność dokonywanych obliczeń. Aplikacja tym samym pomaga spełnić wymagania narzucane przez sanepid. Wikt umożliwia kontrolę Intendenta w zakresie np. kaloryczności posiłku, ilości białka itd., gdyż informacje o wymaganej ilości danego składnika dla wybranej grupy zawarte są w programie. W systemie występują ponadto wydruki, zestawienia, wykresy. Wspomaga pracę Intendenta w prowadzeniu stołówki szkolnej, w przedszkolu itd.
Program Wikt doskonale usprawnia pracę Intendenta ponieważ:
-
ZAWIERA NAJNOWSZE, OBOWIĄZUJĄCE I WYMAGANE PRZEZ PAŃSTWA SANEPID NORMY ŻYWIENIOWE ORAZ PRODUKTY Z OBLICZONĄ WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ WSKAZANĄ PRZEZ INSTYTUT ŻYWNOŚCI;
-
UMOŻLIWIA REALIZACJĘ ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA Z 2015 ROKU W SPRAWIE ŻYWIENIA ZBIOROWEGO W SZKOŁACH, PRZEDSZKOLACH... (JEDNOSTKACH OŚWIATOWYCH)
-
Oblicza za Państwa normę średnią ważoną
-
wszystkie obliczenia w zakresie przygotowywania jadłospisu wykonuje za Państwa program, dzięki czemu zyskują Państwo więcej czasu, praca staje się mniej pracochłonna;
-
program zawiera wszystkie wyznaczniki w zakresie zbiorowego żywienia: obowiązujące normy żywieniowe, produkty z wartością odżywczą wskazaną przez Instytut Żywności itd.;
-
program usprawnia pracę Intendenta, gdyż oblicza za Państwa kaloryczność i wartości odżywcze w ułożonym jadłospisie, wskazuje Państwu, jakich wartości jest za dużo, jakich za mało, pozwala ułożyć jadłospis aż do dekady oraz porównuje wyniki z normami żywieniowymi, przedstawia, czy jadłospis jest prawidłowy dla grupy osób żywionych, czy nie, ponadto co należy zmienić w zakresie żywienia;
-
automatycznie generuje wydruk jadłospisu i wydruk zapotrzebowania, dzięki czemu intendent wie co należy zakupić na podstawie zaplanowanego jadłospisu;
-
umożliwia powielanie jadłospisów dzięki czemu intendent może powielić wprowadzony wcześniej jadłospis zmieniając tylko to, co chce by uległo zmianie;
-
program daje gwarancję prawidłowego żywienia - jako jedyny powstał przy udziale Instytutu Żywności oraz sanepidu – zawiera wszystkie obowiązujące wyznaczniki;
-
umożliwia realizację wymogu opisu receptury, który wynika z nakazu wprowadzenia GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) – HACCP.
Dzięki programowi spełnią Państwo wszystkie wymagania narzucane przez kontrolujący Państwa sanepid, a obliczanie jadłospisu i tworzenie receptur stanie się niezwykle proste.
Wymagania systemowe:
-
dowolny komputer z systemem Windows 98/2000/Me/XP/Vista/7/8/10,
-
dowolna drukarka.
Do grona użytkowników programu należą:
-
Wojewódzkie i Powiatowe Stacje Sanitarno Epidemiologiczne;
-
przedszkola;
-
żłobki;
-
szkoły;
-
internaty;
-
domy dziecka;
-
domy opieki społecznej (DPS);
-
ośrodki wypoczynkowe;
-
zakłady poprawcze;
-
ośrodki szkolno-wychowawcze;
-
prywatne gabinety dietetyczne;
-
szpitale;
-
akademie medyczne;
-
wszelkie poradnie, np.: diabetologiczne;
-
zakład specjalne;
-
restauracje;
-
zakłady pracy prowadzące posiłki regeneracyjne.
Producent:
NET-KOMP Usługi Informatyczne
Wyślij zapytanie
Zamów program
Pobierz demo
INFOLINIA 0801 005 095